Information om konfliktstøtte

Vi får mange spørgsmål om konfliktlånet - her kan du læse mere og blive klogere på, hvordan det fungerer.

Du kan finde mere information på www.dlf.org

 

Optagelse af konfliktlån og lånets størrelse

Spørgsmål: Hvornår skal jeg udfylde lånebeviset?
Svar: Du vil få en mail fra foreningen, når det bliver aktuelt. De forudlønnede, hvor lønnen bliver tilbageholdt ved udgangen af marts måned, vil snart få en mail, hvor de bliver bedt om at gå ind via NEM-id og udfylde lånebeviset. Resten af medlemmerne vil først blive trukket i løn med udgangen af april måned og vil derfor først få besked på et senere tidspunkt.

Spørgsmål: Hvor meget får man i konfliktlån?
Svar: Lånet udgør 825,- kr. pr. arbejdsdag svarende til kr. 18.150 (22 arbejdsdage) pr. måned.

Spørgsmål: Får man som deltidsansat et forholdsmæssigt mindre konfliktlån?
Svar: Der ydes samme lån til både fuldtids- og deltidsansatte. Det samme gælder delvist barslende og delvist sygemeldte, som ønsker at få konfliktlån ved siden af deres dagpenge.

Spørgsmål: Hvis man er udtaget til konflikt skal man så optage konfliktlån?
Svar: OK-medlemmer, der er udtaget til konflikt, beslutter selv, om vedkommende vil optage lån.

Spørgsmål: Skal den enkelte stå som låntager (underskrive låneaftale eller lign.)?Svar: Ja, man går ind på ”Min Side” og vælger aktivt konfliktlånet til.

Spørgsmål: Man har som medlem mulighed for at takke nej til et lån fra Særlig Fond (konfliktstøtte). Vi har rigtig mange medlemmer, der gerne vil vide om det i så fald vil betyde, at kontingent betales som før konflikten – dvs. at man kan undgå øget kontingent?
Svar: OK-medlemmer, som er omfattet af konflikten, men som ikke optager lån, undgår øget kontingent. De skal jo netop ikke tilbagebetale lån.

Spørgsmål: Hvis et OK-medlem ikke modtager konfliktlån, skal pågældende så alligevel hæfte solidarisk for de andres lån og være med til at betale tilbage?
Svar: Nej. OK-medlemmer, der er udtaget til konflikt, og som optager lån, skal selv tilbagebetale deres lån, idet man hæfter personligt for lånet. OK-medlemmer, der ikke optager lån, forventes i øvrigt at deltage som alle andre i foreningens/kredsens aktiviteter jf. ”solidariske krav”.

Spørgsmål: Hvordan er ledige stillet i forhold til konfliktlån?
Svar: Arbejdsledige medlemmer kan få arbejdsløshedsunderstøttelse fra a-kassen, hvis de opfylder kravene til det. Arbejdsledige medlemmer, som ikke opfylder kravene til arbejdsløshedsunderstøttelse, kan få udbetalt et beløb svarende til dagpenge. Hvis konflikten udvides til at omfattet flere lockoutede end nu, kan a-kassens 65 %`s regel træde i kraft. Sker det, vil de arbejdsledige medlemmer få udbetalt et beløb svarende til dagpenge.

Spørgsmål: Hvad er renten på konfliktlånet?
Svar: Renten på lånet er fastsat til en fast rente på 4,55 % p.a. svarende til 4,77 % ÅOP.

Spørgsmål: Vil konfliktlånet fremgå af min årsopgørelse og er renteomkostningerne fradragsberettigede?
Svar: Ja.

Spørgsmål: Hvis konflikten kun varer under en uge, kan man så godt vælge konfliktlånet fra i slutningen af måneden, inden det er kommet til udbetaling?
Svar: Medlemmer, der optager lån, kan tilbagebetale lånet hurtigere end den tilbagebetalingsmåde, der er skitseret indtil nu. Medlemmet bestemmer selv, hvordan det skal ske.

Spørgsmål: Hvis man i første omgang siger nej til at modtage lånet, fordi man selv kan betale de første par uger, er der så mulighed for at låne efterfølgende, hvis konflikten strækker sig over længere tid?
Svar: Der er ikke taget stilling til en deadline for optagelse af lån. Et medlem som har sagt ja tak til konfliktlån, kan undlade at bruge pengene og betale dem tilbage igen, hvis det viser sig, at det ikke var nødvendigt at låne dem.

Kontingent og konfliktlån

Spørgsmål: Hvor meget skal dem, der ikke er en del af konflikten betale i konfliktkontingent?
Svar: De ikke–konfliktende skal ved konfliktens start betale et konfliktkontingentbeløb, der udskrives af formanden jf. tidligere beslutning i maj måned 2012 i hovestyrelsen. Hovedstyrelsen bemyndiger samtidig formanden til at fastsætte et andet beløb end de 500 kr., der er besluttet i maj måned 2012.

Spørgsmål: Hvor meget stiger et medlems kontingent pr. måned efter en konflikt? Svar: Ikke-konfliktende skal betale mere i kontingent, da de skal bidrage solidarisk i forhold til det løntab, de konfliktende i gennemsnit vil få i perioden. Der tages først stilling til beløbsstørrelse og periode, når konfliktens omfang er kendt.

Spørgsmål: Hvis jeg ikke omfattes af en lockout, skal jeg så betale konfliktkontingent lige som dem, der bliver lockoutet?
Svar: Hovedstyrelsen har besluttet, at alle medlemmer bidrager solidarisk til konflikten. De lockoutede vil have et løntab. Derfor skal de ikke–konfliktende også bidrage økonomisk. De ikke–konfliktende skal ved konfliktens start betale et konfliktkontingentbeløb, der udskrives af formanden. Formanden kan fastsætte et andet beløb end de kr. 500 kr., der er besluttet i maj måned 2012. Når konfliktens omfang er kendt, tages der stilling til konfliktkontingentets beløbsstørrelse og periode.

Spørgsmål: Hvis jeg går pension i den periode, hvor man betaler konfliktkontingent, skal jeg så fortsat betale det efter pensioneringen?
Svar: Medlemmer, der går på pension under Særlig Fonds reetableringsperiode, skal i lighed med andre pensionister, kun betale pensionistkontingent.

Spørgsmål: Skal medlemmer på barsel og sygemeldte medlemmer betale konfliktkontingent?
Svar: Medlemmer på barsel er stillet som øvrige medlemmer i forhold til lån og konfliktkontingent. Det væsentlige i denne sammenhæng, er ikke, om man er på barsel eller syg, men om man er omfattet af konflikten, har optaget lån eller ej, eller man slet ikke konfliktende.

Spørgsmål: Skal en person, der bliver ansat – og melder sig ind - efter konflikten, være med til at betale konfliktkontingent? 
Svar: Medlemmer, der melder sig ind efter konfliktens start, betaler konfliktkontingent så længe der indbetales til Særlig Fond. Dimittender betaler et særligt kontingent de første 2 år.

Spørgsmål: Hvilken betydning får det for en tjenestemand, der melder sig ud?
Svar: Tjenestemænd, der melder sig ud efter konflikten, og inden Særlig Fond er opfyldt, skal betale udestående.

Spørgsmål: Vil lånet skulle afbetales, hvis man melder sig ud?
Svar: Den OK-ansatte hæfter personligt for lånet. Melder man sig ud efter konflikten, skal vedkommende betale udestående lån.

Spørgsmål: Er der forskel på, om man melder sig ud på grund af nyt job og tilhørsforhold til ny organisation eller man bare melder sig ud, fordi man ikke ønsker at være medlem mere?
Svar: Nej.

Spørgsmål: Et medlem har en § 56-aftale med sin arbejdsgiver. I tilfælde af konflikt vil vedkommende så skulle have løn, dagpenge eller konfliktstøtte?
Svar: Medlemmet vil skulle have konfliktstøtte. Ved en konflikt suspenderes ansættelsesforholdet og dermed også § 56-aftalen. En § 56-aftale er ikke en egentlig dagpengeret, men en mulighed for arbejdsgiveren for at kunne få sygedagpengerefusion i arbejdsgiverperioden, når det vurderes, at medarbejderen har en øget risiko for sygefravær. Lønudbetalingen standses og medlemmet har ret til konfliktstøtte.

Spørgsmål: Jeg har modtaget en del forespørgsler vedrørende forudlønnede og konflikt. Hvornår vil de kunne modtage konfliktstøtte? Vil de først være til udbetaling samtidig med de bagudlønnede?
Svar: Dem, der er forudlønnet og hvor vi har fået oplyst konkret fra kredsene, at arbejdsgiveren tilbageholder løn med udgangen af marts måned, vil få mail om at kunne optage lån sammen en vejledning til, hvordan de gør det. Dem, der først bliver trukket i løn med udgangen af april måned, vil få samme mail, når det bliver aktuelt.

Konfliktstøtte og konfliktkontingent ved barsel, ledighed og sygdom

Vi har modtaget et meget stort antal forespørgsler om konfliktstøtte og konfliktkontingent i forbindelse med barsel og adoption, ledighed og sygdom. Hovedreglerne er beskrevet i konflikt-ABC-en og i den vejledning til medlemmerne om økonomiske forhold, som findes på hjemmesiden.
Medlemmer der er fraværende på grund af barsel eller sygdom ydes fuld konfliktstøtte, uanset hvornår i forløbet en konflikt falder og uanset omfanget af fraværet.
I perioder, hvor medlemmet har ret til dagpenge ved barsel, skal medlemmet have dagpengene udbetalt fra Udbetaling Danmarks. Læs nærmere nedenfor under punktet ”Udbetaling af dagpenge mv.”.

I perioder, hvor medlemmet har ret til sygedagpenge, plejevederlag og udbetalinger fra andre støtteordninger, skal medlemmet rette henvendelse til jobcentret i sin bobælskommune.En uddybende oversigt gives her:
 
Barsel:
· Falder en lockout i perioden fra 8. til 4. uge før forventet fødsel bortfalder retten til løn efter overenskomsten. Foreningen yder fuld konfliktstøtte.
· Medlemmer på barsel og forældreorlov modtager dagpenge fra bopælskommunen fra 4 uger før forventet fødsel. Foreningen yder fuld konfliktstøtte.
Sygemeldt:
· Medlemmer, der er sygemeldte – helt eller delvist - før eller senest på tidspunktet for lockoutens start, modtager dagpenge fra deres bopælskommune indtil raskmelding finder sted. Foreningen yder ved siden heraf fuld konfliktstøtte indtil lockouten afsluttes.
· Medlemmer, der sygemeldes efter konfliktens start har ikke ret til dagpenge fra
bopælskommunen. Foreningen yder fuld konfliktstøtte
Ledig:
· Medlemmer, der er ledige og tilmeldt Jobcenteret før lockoutens start modtager dagpenge ved ledighed under lockouten. Der ydes ikke konfliktstøtte.
· For medlemmer, som har modtaget supplerende dagpenge bortfalder både løn og supplerende dagpenge fra lockoutens start. Der ydes fuld konfliktstøtte til disse medlemmer.
· Ledige medlemmer, som er tilmeldt Jobcenteret, men som ikke har ret til dagpenge ved ledighed ydes fuld konfliktstøtte.

 

Konfliktstøtte og barselsdagpenge samt sygedagpenge

Spørgsmål: Kan medlemmer på barselsdagpenge og sygedagpenge få konfliktstøtte?Svar: Ja, medlemmer på barselsdagpenge og sygedagpenge kan lige som deltidsansatte få konfliktstøtte. Se nærmere i Konflikt ABC’en under ”Konfliktstøtte”

Ægtepar – samlevende og konfliktstøtte

Spørgsmål: Har samlevende der begge rammes af en lockout ret til forhøjet konfliktstøtte?
Svar: Begge parter kan hver især få konfliktstøtte, hvis de begge rammes af konflikt og i øvrigt hver især opfylder kravene til at få konfliktstøtte. Der er ikke en særlig mulighed for at få konfliktstøtten forhøjet fordi man er gift eller samlevende.

Udbetaling af dagpenge mv.

Spørgsmål: Hvornår skal medlemmet kontakte sin bopælskommune og hvornår skal medlemmet kontakte Udbetaling Danmark for udbetaling af dagpenge?
Svar: Arbejdsgiveren skal ved en konflikts start give besked til de udbetalende myndigheder om, at der er lønstop som følge af en konflikt og at dagpengene derfor ikke længere skal udbetales til arbejdsgiveren men direkte til medarbejderen:
· Sygedagpenge: Arbejdsgiveren underretter medlemmets bopælskommune om, at der er lønstop. Arbejdsgiveren kan herefter ikke længere modtage ygedagpengerefusionen og medlemmet skal rette henvendelse til jobcentret i sin bopælskommune med henblik på selv at få udbetalt sygedagpengene.
· Barselsdagpenge: Arbejdsgiveren indberetter via NemRefusion, at der er lønstop. NemRefusion udsender herefter et underretningsbrev til medlemmet, som denne skal bruge som grundlag for ansøgning om barseldagpenge. Udbetaling Danmark kontakter herefter medlemmet med henblik på udbetaling af barselsdagpengene. Kun spørgsmål om udbetaling skal rettes til Udbetaling Danmark.
· Dagpenge til pasning af alvorligt syge børn: Tilsvarende som under ovenstående afsnit om barselsdagpenge gør sig gældende i forhold til udbetaling af dagpenge, der ydes efter barselsloven til pasning af alvorligt sygebørn (§ 26 i barselsloven og 35 i aftale om fravær af familiemæssige årsager).
· Plejevederlag ved pasning af døende: Er et medlem bevilget ret til plejervederlag til pasning af døende og dermed til tjenestefrihed med løn, skal arbejdsgiveren underrette den døendes bopælskommune om, at der er lønstop. Arbejdsgiveren kan herefter ikke længere modtage sygedagpengerefusionen og medlemmet skal rette henvendelse til jobcentret i sin bopælskommune med henblik på selv at få udbetalt sygedagpengene (§ 119 i serviceloven og § 37 i aftale om fravær af familiemæssige årsager).
For alle situationerne gælder, at medlemmet kan gives konfliktstøtte. Se uddybende under afsnittet om konfliktstøtte.

Læs mere her: /files/DLF/L%C3%B8n%20og%20job/OK%2013/Hvis%20der%20bliver%20konflikt/9%20udsendelse%20af%20Sp%C3%B8rgsm%C3%A5l%20og%20svar%20i%20forbindelse%20med%20konfliktvarsel.pdf

Emner

Målgruppe