Info om konfliktlån og tilbagebetaling
Hvor meget kan man låne? Hvordan betaler man tilbage? Det kan du læse mere om her.Først finder du en samling af generelle spørgsmål og svar om konfliktlånet - længere nede kan du læse mere om modellen for tilbagebetaling.
Spørgsmål og svar om konfliktlån
Spørgsmål: Hvornår skal jeg udfylde lånebeviset?
Svar: Du vil få en mail fra foreningen, når det bliver aktuelt.
Spørgsmål: Hvor meget får man i konfliktlån?
Svar: Lånet udgør 825,- kr. pr. arbejdsdag svarende til kr. 18.150 (22 arbejdsdage) pr. måned.
Spørgsmål: Får man som deltidsansat et forholdsmæssigt mindre konfliktlån?
Svar: Der ydes samme lån til både fuldtids- og deltidsansatte. Det samme gælder delvist barslende og delvist sygemeldte, som ønsker at få konfliktlån ved siden af deres dagpenge.
Spørgsmål: Hvis man er udtaget til konflikt skal man så optage konfliktlån?
Svar: OK-medlemmer, der er udtaget til konflikt, beslutter selv, om vedkommende vil optage lån.
Spørgsmål: Skal den enkelte stå som låntager (underskrive låneaftale eller lign.)?
Svar: Ja, man går ind på ”Min Side” og vælger aktivt konfliktlånet til.
Spørgsmål: Man har som medlem mulighed for at takke nej til et lån fra Særlig Fond (konfliktstøtte). Vi har rigtig mange medlemmer, der gerne vil vide om det i så fald vil betyde, at kontingent betales som før konflikten – dvs. at man kan undgå øget kontingent?
Svar: OK-medlemmer, som er omfattet af konflikten, men som ikke optager lån, undgår øget kontingent. De skal jo netop ikke tilbagebetale lån.
Spørgsmål: Hvis et OK-medlem ikke modtager konfliktlån, skal pågældende så alligevel hæfte solidarisk for de andres lån og være med til at betale tilbage?
Svar: Nej. OK-medlemmer, der er udtaget til konflikt, og som optager lån, skal selv tilbagebetale deres lån, idet man hæfter personligt for lånet. OK-medlemmer, der ikke optager lån, forventes i øvrigt at deltage som alle andre i foreningens/kredsens aktiviteter jf. ”solidariske krav”.
Spørgsmål: Hvordan er ledige stillet i forhold til konfliktlån?
Svar: Arbejdsledige medlemmer kan få arbejdsløshedsunderstøttelse fra a-kassen, hvis de opfylder kravene til det. Arbejdsledige medlemmer, som ikke opfylder kravene til arbejdsløshedsunderstøttelse, kan få udbetalt et beløb svarende til dagpenge.
Spørgsmål: Hvad er renten på konfliktlånet?
Svar: Renten på lånet er fastsat til en fast rente på 4,55 % p.a. svarende til 4,77 % ÅOP.
Spørgsmål: Vil konfliktlånet fremgå af min årsopgørelse og er renteomkostningerne fradragsberettigede?
Svar: Ja
Spørgsmål: Hvis konflikten kun varer under en uge, kan man så godt vælge konfliktlånet fra i slutningen af måneden, inden det er kommet til udbetaling?
Svar: Medlemmer, der optager lån, kan tilbagebetale lånet hurtigere end den tilbagebetalingsmåde, der er skitseret indtil nu. Medlemmet bestemmer selv, hvordan det skal ske.
Spørgsmål: Hvis man i første omgang siger nej til at modtage lånet, fordi man selv kan betale de første par uger, er der så mulighed for at låne efterfølgende, hvis konflikten strækker sig over længere tid?
Svar: Der er ikke taget stilling til en deadline for optagelse af lån. Et medlem som har sagt ja tak til konfliktlån, kan undlade at bruge pengene og betale dem tilbage igen, hvis det viser sig, at det ikke var nødvendigt at låne dem.
Modellen for tilbagebetaling
I Frederiksberg Lærerforening er kontingentet 490 kr. pr. måned. Heraf udgør det centrale kontingent til DLF 213 kroner (det samme for alle medlemmer over hele landet), men vi forventer, at kongressen vil nedsætte det centrale kontingent til 100 kroner pr. måned for alle aktive medlemmer.
Efter lockoutens afslutning:
- De medlemmer, der har været i lockout og optaget lån, betaler lokalkredskontingent (på Frederiksberg 277 kr. pr. måned), centralt kontingent på (forventeligt) 100 kroner, og derudover den månedlige ydelse på deres lån. Den nøjagtige størrelse af ydelsen kan vi først fastslå, når vi kender konfliktomfanget. Disse medlemmer skal altså ikke betale konfliktkontingent.
- Medlemmer, der har været lockoutet, men ikke optaget lån, betaler udelukkende lokalkredskontingent (på Frederikberg 277 kr. pr. måned) og centralt kontingent på 100 kroner i perioden, hvor det centrale kontingent er fastsat til (forventeligt) 100 kr. Periodens længde afhænger af lockoutens omfang. Disse medlemmer skal heller ikke betale konfliktkontingent.
- De medlemmer, der ikke har været i lockout, betaler konfliktkontingent ud fra et solidaritetsprincip. Disse medlemmer betaler lokalkredskontingent (på Frederikberg 277 kr. pr. måned), centralt kontingent på (forventeligt) 100 kroner og derudover konfliktkontingent. Størrelsen af konfliktkontingentet kender vi først, når konfliktens omfang er kendt, men det vil være et solidaritetsbeløb, der modsvarer det gennemsnitlige økonomiske tab, et konfliktende medlem har haft i forhold til et medlem, der ikke har været i konflikt.
Tjenestemænd og andre ikke-lockoutede fx lærere på specialskolerne vil altså også få et forhøjet kontingent. Den præcise størrelse kendes først, ved konfliktens afslutning.
- Publiceringsdato: 13. november 2014
- Ændringsdato: 31. oktober 2022