Kald en grønthøster for en grønthøster – budgettet er genåbnet!

Den 20. juni besluttede Kommunalbestyrelsen at genåbne Frederiksberg Kommunes budget. Det skete, da kommunalpolitikerne bestemte, at der i indeværende budgetår skal hentes kr. 14 mio. på lønsummen for de ansatte i Frederiksberg Kommune. Det svarer til en samlet besparelse på 0,6 %.

Beslutningen om at genåbne budgetterne kommer mindre end 2 måneder efter at Magistraten – på opfordring fra bl.a. flere faglige organisationer og med stor fornuft og saglighed – havde truffet beslutning om, at undersøge bl.a. validiteten af de fremlagte lønsumstal grundigt.

Lad os kalde tingene ved deres rette navn. Det her er en grønthøster – og det får konsekvenser for andet end de ansattes løn. Mange daginstitutioner, klubber og SFO’er har kæmpet for at få tilpasset deres budget her op til sommerferien med fyringer og med at nedsætte personale i tid til følge. Nu kan de så efter sommerferien gå i gang med en ny spareøvelse, i stedet for at koncentrer sig om det vigtigste nemlig børnene og de unge,” forklarer Mia Skou Jørgensen, næstformand i BUPL, Hovedstaden og fortsætter: ”Lønstatistikkerne viser at der ikke er noget at hente på pædagogernes løn, så vi ved ikke hvor pengene skal findes, kun fantasien sætter grænser efterhånden.

På en skole som Ny Hollænderskolen med ca. 870 elever betyder det en besparelse på kr. 126.000,- og på Dalgas Have Kombinerede Institution betyder kommunalbestyrelsens beslutning en nedskæring på budgettet på kr. 49.000,-.

Normalt ville en så stor besparelse betyde afskedigelser. Men det kan lederne på institutioner, afdelinger og skoler ikke realisere på dette tidspunkt af året, da medarbejdernes opsigelsesvarsel skal respekteres. Det betyder, at der ikke er mulighed for lønsumsreduktion ved fx at ansætte færre pædagoger, lærere eller tandklinikassistenter. Men beslutningen har konsekvenser.

På tandklinikassistenternes område kan det fx komme til at betyde forlængelse af indkaldeintervallerne, således at børnene bliver indkaldt med længere intervaller imellem," forklarer Nee Marianne Attle, formand for Frederiksberg Kommunalforening, og hun fortsætter: ”I øjeblikket ved jeg, at nogle af lederne taler om ansættelsesstop, således at der rundt omkring i organisationen allerede nu er en del vakante stillinger. Det betyder naturligvis, at øvrige medarbejdere må løbe stærkere, måske med forringelse af servicen til følge. Nogen vil ikke kunne ’følge med’ og gå ned med stress – og så er vi inde i en rigtig dårlig nedadgående spiral, fordi der jo så er endnu færre til at løfte opgaven."  

Heller ikke lærernes faglige repræsentant er imponeret over Kommunalbestyrelsens grønthøster: ”Kommunalbestyrelsens beslutning vil få konsekvenser for undervisningen. Og her taler vi ikke om, at der ikke vil være råd til at give 0. klasserne is og balloner på 1. skoledag. Her taler vi om risikoen for at én lærer skal undervise både 8.a og 8.b på samme tid, fordi der ikke er penge til vikaren.
For lærerne er det afgørende at kunne sikre god undervisning – ellers risikerer vi et øget sygefravær, for der er ingen flødeskum at tage af – og kreativiteten er ved at være opbrugt. Det er dén situation, skolerne står i
”, fortæller formand for Frederiksberg Kommunelærerforening, Ane Søegaard.
 
Spørgsmål kan stiles til:
Formand for Frederiksberg Kommunalforening, Nee Marianne Attle på tlf. 28 98 28 60 Næstformand i BUPL, Hovedstaden, Mia Skou Jørgensen på tlf. 61 62 10 67
Formand for Frederiksberg Kommunelærerforening, Ane Søegaard på tlf. 51 26 20 66

Emner

Målgruppe